Een aantal jaar geleden vroeg iemand mij, waarom ik bepaalde producten wel op mijn lichaam smeerde, terwijl ik deze voor geen goud zou opeten. Bewust eten betekent ook bewust omgaan met je huid en je directe omgeving. Deze opmerking betekende een ommekeer in mijn leven. Geinspireerd struinde ik het internet af naar recepten om zelf lichaamsverzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen te maken op basis van natuurlijke producten.

Hiervoor volgde ik kruidencursussen bij Isolde Schotz van De Zonneakker, workshops bij Gekruid & Geroerd van Janet Frieling en volgde ik de Summerschool bij Saskia Nieboer van De Groene Zon. Hier heb ik heel veel kennis opgedaan over de werking van kruiden op onze gezondheid.

Toch wilde ik nog meer weten over de werking van de inhoudsstoffen van kruiden en etherische oliën. De cursus Aromatherapie bij de NHBO heb ik (op z’n Belgisch) ‘met vrucht’ behaald.

Onder Aromatherapie verstaat men het therapeutisch en gezondheidsbevordered gebruik van etherische en plantaardige oliën en hydrolaten (bloemenwaters). De opgedane kennis verwerk ik in de workshops. Het ‘waarom en waarvoor’ van het gebruik van bepaalde producten staat altijd centraal. Een stukje theorie en natuurlijk daarna de praktijk: het zelf vervaardigen van je eigen natuurlijke product. Momenteel volg ik de opleiding herborist ofwel kruidengeneeskunde.

IMG-20170423-WA0002

Puur plantaardige en biologische producten

Bij de bereiding van veel natuurlijke cosmetica wordt gebruik gemaakt van dierlijke (bij-)producten, zoals wolvet uit de wol van schapen en bijenwas. Eigenlijk was ik op zoek naar een puur plantaardig én biologisch product. Dat bleek nog niet zo gemakkelijk om zelf te maken. Maar na lang zoeken en veel experimenteren is het me toch gelukt! En deze ervaringen deel ik graag met jullie!

Hoewel ik ervan overtuigd ben, dat kruiden bezitten over gezondheidsbevorderende eigenschappen, wordt het gebruik ervan in de wet- en regelgeving beschouwd als alternatief en complementair. De producten die we maken, moeten derhalve gezien worden als mogelijke aanvulling op de reguliere geneeswijzen. Aroma’s kunnen een weldaad zijn voor je algemene welzijn, een steun zijn bij bijvoorbeeld stressgerelateerde kwalen, je huis zuiveren en ook natuurlijk onderdeel zijn van je lichaamsverzorgingsproduct.

Aardwetenschappen en bodemkunde

Als afgestudeerd aardwetenschapper en bodemkundige integreer ik graag het fysieke landschap en het ontstaan ervan in de workshops. Daarom vindt regelmatig een deel van de workshops buiten plaats. Hier krijgen het landschap en de bodem, waarin de kruiden groeien, ook aandacht.